Er jak elnuur?

Är du trött på tandsten?

Tandsten i sig gör vanligtvis inte ont, men den kan orsaka obehag och smärta indirekt genom att irritera tandköttet och leda till andra tandproblem[1][2]. Här är mer information om varför tandsten kan orsaka smärta, vad som orsakar det och hur man kan lindra obehaget:

Orsaker till smärta relaterad till tandsten

**Tandköttsinflammation**: Tandsten kan irritera tandköttet och leda till inflammation (gingivit), vilket kan orsaka ömhet och smärta i tandköttet[1].

**Tandlossning**: Om tandstenen inte behandlas kan det leda till parodontit (tandlossning), vilket kan orsaka smärta när tandköttsfickorna blir djupare och tänderna blir mer känsliga[1][2].

**Ökad känslighet**: Tandsten kan göra tänderna mer känsliga för värme, kyla och tryck, vilket kan upplevas som smärta[2].

**Infektion**: I allvarliga fall kan bakterier som samlas runt tandstenen leda till infektioner i tandköttet eller tandroten, vilket kan vara mycket smärtsamt[2].

## Åtgärder för att lindra smärta

1. **Professionell tandstensborttagning**: Den mest effektiva metoden är att låta en tandläkare eller tandhygienist ta bort tandstenen[1][3].

2. **God munhygien**: Regelbunden tandborstning och användning av tandtråd kan hjälpa till att förebygga ny tandstensbildning och minska irritation i tandköttet[2][3].

3. **Saltvattenssköljning**: Att skölja munnen med saltvatten kan hjälpa till att minska inflammation och lindra smärta tillfälligt[5].

4. **Smärtstillande läkemedel**: Vid akut smärta kan receptfria smärtstillande medel ge tillfällig lindring[5].

5. **Antibakteriell tandkräm**: Användning av en antibakteriell tandkräm kan hjälpa till att minska bakterier och förebygga plackbildning, vilket i sin tur kan minska risken för tandsten och relaterad smärta[3].

Det är viktigt att komma ihåg att medan dessa åtgärder kan ge tillfällig lindring, är professionell tandstensborttagning och regelbunden tandvård nödvändig för att effektivt behandla och förebygga tandsten och relaterade problem[1][2][3]. Om du upplever ihållande smärta eller obehag i munnen, bör du kontakta en tandläkare för en undersökning och lämplig behandling.


Fast delivery

Fast delivery directly to the door

Customer service

Get answers to all your questions 7 days a week

Become an ambassador

We are constantly looking for creators

Secure payments

Pay with Klarna, card & PayPal